Help, ik heb een Facebook verslaving!

Zit jij ook uren lang op Facebook, constant op zoek naar nieuwe updates, als een controle freak het aantal likes van een bericht in de gaten houden en voel je de blijdschap bij een nieuwe melding? Misschien behoor jij dan ook wel tot één van de vele gebruikers die verslaafd zijn aan Facebook.

Hoe serieus is een Facebook verslaving?

Het klinkt vrij onschuldig, een Facebook verslaving. Dit komt omdat wanneer we het over een verslaving hebben we al vrij snel denken aan alcohol- of drugsverslaafden. Toch is het iets om goed over na te denken. Het zou niet zo moeten zijn dat een app jouw hele leven kan beïnvloeden.

facebook-verslaving

Hebben anderen jou wel eens aangesproken op je gedrag? En dan met name het gedrag van het continue bezig zijn met je smartphone. Wanneer je je handen en ogen niet meer van het scherm af krijgt tijdens sociale gelegenheden en je Facebook voorrang geeft op jouw aandacht zul je waarschijnlijk je eigen acties onder de loep moeten gaan nemen.

Op dit soort momenten laat je anderen weten dat ze niet belangrijk genoeg voor jou zijn. Doe je dit vaker, dan zul je gaan zien dat men niet meer graag jou betrekt bij sociale bezigheden.

Wat kan ik er aan doen?

Probeer wat vaker meldingen te negeren. Je hoeft niet altijd en op elk moment op de hoogte te zijn van nieuwtjes. Wanneer je dit door hebt ga je jezelf ook was vrijer voelen. Het hoeft allemaal niet zo snel, de wereld vergaat niet als je niet reageert. Je vrienden zullen je niet afstoten wanneer je niet meteen reageert etc.

Tijdens sociale bezigheden zoals in de kroeg, op verjaardagen of andere feestjes, is het verstandig om wat vaker je telefoon naast je neer te leggen en deze te negeren. Houd je bezig met de mensen op je heen. Je bent op dat moment met elkaar bezig en niet met anderen die kilometers verderop zitten. Praat met deze mensen, negeer de berichten.

Als je dit een tijdje vol kunt houden zul je zelf gaan inzien dat het niet zo moeilijk is. Je komt er achter dat al die onzin op Facebook niet zo belangrijk is dan je dacht dat het was.

Denk je dat je een serieus probleem hebt, zorg dan dat je contact opneemt met de juiste instanties.

Discussies — Nog geen reacties